Mellom saklighet og fabulering

Fra 1980-tallet veksla jeg mellom to hatter ved tastauret – som faghistoriker og som ufaglært ordsnekker. Etter hvert dukka en tredje hatt opp – politikeren. Det vil være tull å påstå at de ikke kikka over skuldra på hverandre og kviskra råd i øret, men jeg klarte stort sett å holde rede på hvilken hatt jeg hadde på hodet til enhver tid. Trur eg, som Jakob Sande sa.

Historikeren måtte være saklig i sine skriverier, ordsnekkeren brukte ofte samme temaer og stoff som han, men kunne fabulere innafor rimelighetas grenser, mens politikeren i tillegg måtte ha taktisk tanke, tunge og penn. Det var hovedgrunnen til at jeg slengte politikerhatten på mørkeloftet midt på 1990-tallet. Med lett hjerte.

Med historikerhatten på hakka jeg ned fjorten mursteiner (dvs. bygdebøker, et sted mellom sju og åtte tusen sider tilsammen) og over hundre historiske artikler, mens kollegaen med dikterhatt stort sett laga ei novelle hvert år, pluss et langsiktig prosjekt – romanen Røsslyngtid. Tastaturet blei omtrent aldri kaldt.

Historikeren gransker fortida, novellesnekkeren skriver for det meste om samtida, hvorfor ikke trekke tråder inn i framtida og lage en roman med handlinga plassert der? Jeg hadde en god idé, tror jeg fortsatt, men jeg overså to store problemer: Det første, jeg beherska ikke så store former som romaner, og dernest, personene mine blei bare pappfigurer. Det skjønte jeg sjølsagt ikke før tre hundre sider seinere …

Ei anna erfaring skrudde optimismen for høgt: I 1997 kom en forlegger og ba om å få gi ut et knippe av novellene mine. Resultatet blei «Vendemøter». Begynnerflaksen slo til på nytt, Kulturrådet kjøpte inn boka, og verdensmesteren våkna igjen. Han fordufta stille etter at «Røsslyngtid» hadde fått de fem første refusjonene.

Fortellinga om Røsslyngtid er årelang og fylt av skuffelser, erfaringer – og lærdom. Den kom aldri ut mellom to permer, men er nå ei egenprodusert ebok på eget forlag. Historia fra ideen blei født for tretti år siden og fram til nå kan leses på nettstedet mitt: www.borgos.nndata.no/roman.htm.

Så langt om bakgrunnen, en presentasjon av eboka begynner i neste innlegg.

blogg02.jpg

Forfatter: borgosblog

Retired historian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: