Bind etter bind etter bind

Da de to første bindene (av fire) for Øksnes var utgitt, begynte nabokommunene Andøya og Sortland å planlegge hvert sitt verk. Begge hadde tidligere publisert et bind med generell historie, nå ønska de ”gård og slekt á la Øksnes”. De ba meg gjøre jobben.

Det har alltid vært god kontakt mellom de tre naboene, altså mange slektsforbindelser, så jeg hadde allerede mange sortlendinger og andværinger i databasen. Andøy har et utmerket lokalhistorisk arkiv, Sortland la på bordet et påbegynt bygdebokarbeid som startkapital. Begge kommunene lovte reiser til statsarkivet samt sekretærhjelp til innlastinga av data.

Oppgaven måtte gjøres i to etapper, først oppbygging av databaser for begge verkene, deretter skriving av to ganger fem bind. Første fasen tok det meste av 1990-tallet, samtidig begynte de to siste kommunene i Vesterålen (Bø og Hadsel) å legge sine slektshistorier inn på data, også der ved hjelp av databaseopplegget mitt.

Vesterålskart2
Kommunene i Vesterålen

Med heile Vesterålen ”på laget” drømte jeg om en felles kulturhistorisk database for regionen, med mellom 120 tusen og 150 tusen personer som levde mellom 1600 og 1950, kobla sammen med andre data av ymse slag. Det blei med drømmen, et interkommunalt organ sa nei. Tida var ikke moden ennå, og da den blei det, mangla pengene til et sånt prosjekt.

Jeg fortsatte bygdebokarbeidet. Databasen min blei fylt opp innafor en periode med rivende teknologisk utvikling. Sentrale kilder kom ikke på internett før arbeidet stort sett var ferdig, da hadde jeg vært gjennom flere faser i dataregistreringa:

  • før 1992: avskriving på papir i arkivene, lesing av mikrofilmer heime, og så innlasting
  • 1992 til 2002: bærbar pc m/flatdatabase i arkivene, konvertering til dBase etterpå
  • etter 2002: digitalt kamera i arkivene, lesing/innlasting av kilder etterpå
  • etter 2005: sjeldne arkivbesøk, nedlasting av digitale kart og andre kilder fra internett

Skrivefasen begynte i 2000. Det tiende og siste bindet blei lansert tolv år seinere, da var tilsammen nesten 5700 sider skrevet, korrekturlest og trykt. Medregna de fire bindene for Øksnes (nesten 2100 sider) rommer bøkene historia til omlag nitti tusen personer fordelt på rundt 25 tusen par.

bygdebøker
Fra venstre 4 bind for Øksnes, 5 bind for Andøy, 5 bind for Sortland, samt Bø-bøkene – laga ved bruk av samme dataredskaper som mine bøker

Det er klart, med et så stort volum, så høgt tempo og så knappe tidsrammer kunne ikke alt bli sjekka like godt. Feil var uunngåelige og er beklagelige, men i store trekk tar folk dem med godt humør og viser romslig forståelse. Det meste er tross alt korrekt.

Etter avslutta arbeid bestemte kontrakten at arkivet mitt skulle leveres til oppdragsgiver, og jeg starta straks prosessen. Formuleringa var imidlertid laga i papiralderen, mens det suverent største arkivet mitt er digitalt – ei samling datafiler med opplysninger om nærmere 150 tusen personer (da teller jeg med alle de fem kommunene).

Etter snart fem år er ingenting overlevert. Arkivverket vil gjerne ha databasene, men ikke programmene som manipulerer innholdet – det er forståelig, for brukergrensesnittet er forelda. Kommunene eier databasene, de vil gjerne gjøre dem operative på internett, men da må nytt brukergrensesnitt lages, det koster penger. Og jeg vil levere arkivet fra meg snarest mulig …

Denne tråden vil bli forlenga dersom noe skjer i saka, positivt eller negativt.

Forfatter: borgosblog

Retired historian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: