Essay

Michel_de_Montaigne
Michel de Montaigne – den første essayist

Fem utsagn om essay

  • Essay: Engelsk, fra fransk forsøk.
  • SNL: Essay er en kortere avhandling påprosahvor det subjektive preget og den stilistiske utformingen er mer vesentlig enn den saklige, vitenskapelige behandling av emnet.
  • Wikipedia: Et essay er en tekst som stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle saker.
  • Georg Johannessen: Essayet er en metasjanger. Det handler om å stoppe opp og vurdere hva du holder på med.
  • Norsksidene.no: Essay er en utfordrende og romslig sjanger der forfatteren (essayisten) tar leseren med på en tankereise.

Greit. Ifølge disse utsagnene kan mange av artiklene mine antakelig kalles essay, ikke minst en av de eldste – ”Kjære Markor”, fra 1983. Dengang hadde jeg ingen klare tanker om hvordan et essay skulle være, men artikkelen var i hvert fall et forsøk på å finne ut hva jeg holdt på med.

Bare to ganger har jeg satt meg ned med formål å lage et essay. Begge ganger som bidrag til en konkurranse. I 1999 sendte jeg inn ”Å sanke egg”, men forlaget droppa konkurransen – det fant ingen premierbare essay.

Ti år seinere utlyste det faglitterære tidsskriftet Prosa en essaykonkurranse med temaet ”Min metode”. Jeg fikk tredjepris for ”Fingertupper og grafer”. Det blir neppe flere essay fra mitt tastatur, men de forsøkene har gitt nyttige erfaringer til annen skriving.

 

%d bloggere liker dette: